ЕКСПРЕСНА поръчка от Понеделник - Петък 8:00 - 17:00 часа на Тел: 0886601168 и Е-майл: shop@nedevbg.com
0
0
0 0,00 лв.
Кошницата е празна!
15 Jun

Кой инструмент за боядисване да изберем - четка или валяк

Публикувана на: Боядисване Преглеждания: 246

Цветовете драстично променят настроението и интериорния дизайн, придават усещане за уют и комфорт.

Много често се задава въпроса кой инструмент да се избере за боядисване- четка или валяк .  Предлаганият избор в търговските обекти е огромен, поради което могат да се изберат такива, с които работата ще се върши с лекота и ще бъде ползотворна.

 

Бояджийските четки  са няколко вида:

Според формата- плоски, кръгли, овални, ъглови и полукръгли.

Според вида на косъма- четки с естествен косъм, четки със синтетичен косъм и четки от смес естествен и синтетичен косъм.

Косъмът на четката влияе върху качеството на покритието, затова различни четини се използват за различни повърхности. 

Четките със синтетичен косъм се използват в зидаро-мазаческите работи и са подходящи за водо-разтворими бои, лазурни лакове и специални видове бои както и разтворители за отстраняване на стари бои, байц, восък и масла и други.

Четките с естествен косъм са подходящи за боядисване върху шпакловка, бетонни и метални повърхности, за лакиране на дърво и дървени повърхности, за фасади. Подходящи са за акрилни и алкидни бои, както и за бои на водна и на маслемна основа.

Четките от смес естествен и синтетичен косъм са идеални за всички грундове, бои и лакове.

Необходимо е големината на четката да отговаря на естеството на работата. С малки четки се боядисва по- продължително, а с големи боядисването е по-трудно.

Изборът на четка трябва да съответства и на вида на боята, която ще се нанася. С блажни и алкидни бои се боядисва в сухи и топли дни. При ниски температури и по-голяма влажност на въздуха покритията изсъхват по-трудно.

 

Бояджийските валяци са предпочитани за нанасяне на бои или лепила върху големи и равни повърхности.  Различават се според вида на покритието, широчината и дължината на косъма. Покритието на бояджийския валяк може да бъде естествена кожа или от синтетични материали- полиестер, полиакрил, дунапрен, велур или полиамид. Колкото е по-гладка е повърхността за боядисване, толкова по-късо трябва да бъде влакното на бояджийския валяк. 

Валяците изработени от кожа или от синтетичен полиакрил с мек и дълъг косъм са  подходящи за бои на водна основа.

Валяците от велур са подходящи за нанасяне на лакове, алкидни и емайл бои.

Валяците от полиестер са предпочитани за нанасяне на всички видове бои и лакове, устойчиви са на разредители.

Валяците от полиакрил са подходящо за нанасяне на водоразтворими бои- латекс, фасаген, силикатни бои и други.

Структурните валяци са идеални за нанасяне на релефни бои на водна основа върху вътрешни и външни фасади.

Валяците от полиамид са устойчиви на разредители и могат да се ползват за  нанасяне на всички видове бои.

Дунапренените валяци са подходящи за нанасяне на водоразтворими бои върху малки средно големи повърхности и ъгли. Не са устойчиви на разредители.

Иглените валяци са предназначени за нанасяне на циментови, епоксидни и полиестерни саморазливни покрития на водна основа.

 

При нанасяне на латексова боя върху стени, не се използва четка или валяк с дълги мъхести косми от естествен материал. Това крие риск от поява на мехурчета по стените, тъй като с тези четки и валяци се нанася твърде много боя.

 

Правилната експлоатация на инструментите за боядисване е гаранция за тяхната дълготрайност, затова след употреба четките и валяците се почистват добре и се оставят да изсъхнат.

 

Изберете вашите четки, валяци, мечета, вани и други бояджийски инструменти от онлайн магазинът на фирма НЕДЕВ ЕООД.

 

Остави коментар

Име
Адрес на е-поща
Коментар
Капча
Oнлайн магазин
Недев ЕООД © 2020